Sushi Mokotów, woj. mazowieckie

Które składniki sushi Mokotów nie są tak zdrowe?
Ryż do sushi często jest „lepki” dzięki połączeniu octu, cukru i soli, co zwiększy twoje całkowite spożycie cukru i soli w ciągu dnia. Sos sojowy jest często bardzo bogaty w sól, dlatego warto sprawdzić, ile go używasz. Tylko jedna łyżeczka sosu sojowego może zawierać do 15% zalecanego dziennego spożycia soli. Niektóre rodzaje sushi Mokotów lub potraw towarzyszących są przygotowywane z majonezu lub smażone w cieście. Może to znacznie zwiększyć poziom tłuszczów nasyconych w posiłku.

Czy powinniśmy martwić się poziomem rtęci w rybach? Głównym problemem podczas jedzenia sushi jest to, że może zawierać wysoki poziom rtęci. Pewne badanie wykazało, że poziom rtęci we krwi był wyższy przy tygodniowym spożywaniu niektórych ryb, w tym steków z tuńczyka i sushi. Wydaje się, że niektóre ryby, które jemy tutaj w Warszawie na Mokotowie, zawierają niewielkie ilości rtęci, a tuńczyk błękitnopłetwy i makrela hiszpańska prawdopodobnie zawierają więcej rtęci niż łososia. Wciąż nie ma wystarczających badań, aby stwierdzić, czy ryby dzikie lub hodowlane w sushi Mokotów są dla nas lepsze, dlatego zaleca się przestrzeganie zaleceń WHO, aby jeść dwie porcje ryb tygodniowo, z których jedna powinna być rybą tłustą, czy jest dziki lub hodowany.